0532 503 74 19

Avukat Kemal CİHAN - Hukuk Bürosu 0 312 666 08 43  0532 503 74 19 Kızılırmak Mahallesi 1443. Cadde No : 25 1071 Usta Plaza A Blok No : 119 Çukurambar - Çankaya ANKARA

TAHLİYE TAAHÜTNAMESİ

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

 

İÇERİK BAŞLIKLARI

  • 1)Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
  • 2)Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Nelerdir?
  • 3)Tahliye Taahhütnamesinin Geçersiz Olduğu Durumlar
  • 4)Boş Tahliye Taahhütnamesi
  • 5) Tahliye Tarihi Gelmesine Rağmen Kiracı Taşınmazı Tahliye Etmezse Ne Olur?
  • 6)Tahliye Taahhütnamesine İtiraz
  • 7)Tahliye Taahhütnamesi Örneği

 

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Dayanağını 6098 sayılı Borçlar Kanunundan alan tahliye taahhütnamesi; kiraya verilen taşınmazı kullanan kişinin; kira sözleşmesinin bitmesiyle veyahut önceden kararlaştırılmış bir tarih söz konusu ise bu tarihin gelmesiyle birlikte, taşınmazı sahibine teslim edeceğini beyan ettiği yazılı belgedir. Daha açık bir ifadeyle anlatmak gerekirse tahliye taahhütnamesi, kiracının vakti geldiğinde taşınmazı boşaltacağına dair sunduğu beyandır.

Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinde yer alan ve iş yeri ile konut kira sözleşmesinin ‘’kiracıdan’’ kaynaklanan sebeple sona ermesinin örneği olan tahliye taahhütnamesi konusu, kiralanan taşınmazın kiracıya teslim edilmesinden sonra verilen yazılı beyandır.

6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun kiracıyı koruduğu hallere istisna olan bu durum, kiraya veren kişinin, tazminat ödeme yükümlülüğüne girmeksizin, başka bir gerekçeye ihtiyaç duymaksızın kira ilişkisine son verebileceği hallerden biridir.

 

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Nelerdir?

Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartlarından 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 352. Maddesinin 1. Fıkrasında bahsedilmiştir. Bunlar;

  1. Tahliye taahhüdünün kiraya verilen taşınmazın tesliminden sonra yapılması gerekir.
  2. Tahliyenin gerçekleşeceği tarih belirtilmiş olmalıdır.
  3. Tahliye taahhüdünün yazılı olarak yapılması gerekir.

 

TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN GEÇERSİZ OLDUĞU DURUMLAR

Tahliye taahhütnamesinin yazılı olması Türk Borçlar Kanunu’nda bahsedilen geçerlilik şartlarından olduğundan, yazılı yapılmayan tahliye taahhütnamesi geçersiz kabul edilir. Kiraya veren, kiracıyla arasındaki sözleşme ilişkisini geçersiz tahliye taahhütnamesine dayanarak sonlandıramaz.

Tahliye taahhüdü yazılı yapılmış ancak kiracılık ilişkisinin ne zaman son bulacağı, bir diğer deyişle kiracının taşınmazı mülk sahibine ne zaman teslim edeceği belirtilmemişse tahliye taahhüdünün geçersiz olduğu kabul edilir.

Tahliye taahhüdü, kiracılık ilişkisi başladıktan sonra beyan edilmelidir. Kira sözleşmesiyle aynı anda yahut taşınmazın tesliminden önce tahliye taahhüdünün yapılması durumunda geçersizlik söz konusu olacaktır. Çünkü bu gibi durumlarda kiraya verenin baskısı altında kalınabilir, hür iradeyle düşünme söz konusu olmayabilir.

Kiraya veren, geçersiz tahliye taahhütnamesine dayanarak tahliye icrası başlatamayacaktır.

 

Konuya ilişkin Yargıtay 6. Hukuk dairesi 2015/792 E. 2015/1847 K. sayılı kararında;

‘’Mahkemece, kira sözleşmesinin başlangıç tarihinin 02.02.2013 olduğu gözetildiğinde tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinin başlangıç tarihinden önce verilmiş olması nedeniyle geçerliliğinin bulunmadığından bahisle davanın reddine karar verilmiştir.’’ denmiş olup, tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartlarından olan ‘’tahliye taahhüdünün kiraya verilen taşınmazın tesliminden sonra yapılmış olması’’ şartına aykırı olduğundan dava reddedilmiştir.

 

Kiracının tahliye taahhütnamesini beyan ettiği esnada irade fesadı hallerinden olan ‘’aldatma, korkutma, hile’’ durumlarından biri mevcut ise kiracının 1 yıl içinde taahhütnameyi iptal etme hakkı bulunur. Bu 1 yıllık sürenin geçirilmesi durumunda sözleşme, geçerliliğini korur. Söz konusu 1 yıllık sürede kiracı, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 39. maddesine dayanarak hile, aldatma yahut korkutma dolayısıyla tahliye taahhüdünde bulunduğunu, taahhüdün bu sebeple geçersiz olduğunu ve iptalini istediğini belirterek dava açabilir.

 

Tahliye taahhütnamesi yukarıda sıralamış olduğumuz gerekçelerle geçersiz kılınabileceği gibi kiraya veren ve kiracının anlaşması sonucu da geçersiz sayılabilir.

 

BOŞ TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

Boş tahliye taahhütnamesi, tahliye taahhütnamesinin hazırlandığı esnada, kiracının yalnızca adını soyadını yazıp imza atmak suretiyle dahil olduğu, kalan kısımları ise kira verenin kendi özgür iradesine göre doldurduğu belgedir. Boş tahliye taahhütnamesinde kiraya veren, kiracıya imza attırdığı için, onu dilediği zaman çıkarma hakkına haiz olur. Bu ve buna benzer durumlarda kiracının boş tahliye taahhütnamesi sebebiyle geçersizlik iddiasında bulunabilmesi için söz konusu geçersizlik iddialarını yazılı belge ile ispatlaması gerekir, aksi takdirde boş tahliye taahhütnamesi geçerli kabul edilir.

Bu durum Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2017/975 E., 2021/1108 K. 28.09.2021 tarihli kararında ‘’  Kira sözleşmesinin yapılması sırasında tarihleri boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdü alınması durumunda, bu belgenin kiralananın teslimi öncesinde tarihlerinin boş olarak verildiği ve anlaşmaya aykırı olarak sonradan tamamlandığına ilişkin savunmanın kanıtlanması gerekir. Bu şekilde yani düzenleme ve boşaltma tarihlerinin sonradan tamamlanması belgenin geçersizliğini gerekmediği gibi bu tarihlerin anlaşmaya aykırı olarak tamamlandığına ilişkin iddia kiracı tarafından ispatlanmalıdır.’’ demek suretiyle açıklanmış olup ispat yükü kiracıda görülmüştür.

TAHLİYE TARİHİ GELMESİNE RAĞMEN KİRACI TAŞINMAZI TAHLİYE ETMEZSE NE OLUR?

Kiracının ‘’şu tarihte çıkacağım’’ şeklindeki taahhüdü kiraya verenin kiracıyı direkt çıkarabilmesini değil, kiracının tahliyesi için gereken hukuki yolları kullanma fırsatını tanır. Bu durumlarda kiraya veren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde dava açarak yahut icraya başvurarak gayrimenkulünden kiracısını tahliye edebilir.

 

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE İTİRAZ

Kiracı söz konusu tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu düşünüyor olabilir. Bu gibi durumlarda tahliye taahhütnamesine itiraz edebilir. Bu itirazın süresi, İcra İflas Kanunu’nun 274/1. maddesinde; ‘’İtiraz etmek isteyen kiracı itirazını tahliye emrinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya şifahen icra dairesine bildirir.’’ denmek suretiyle belirlenmiştir. Bu itirazla birlikte kiraya verenin kiracıya yönelik tahliye takibi durur.

 

 

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ÖRNEĞİ

 

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

KİRACI : (Taahhüt Eden)

TC KİMLİK NO :

KİRAYA VEREN : (Mal Sahibi)

TC KİMLİK NO :

MECURUN ADRESİ :

TAAHHÜT TARİHİ :

AHLİYE TARİHİ :

Kiracısı olarak oturmakta olduğum söz konusu adreste yer alan taşınmazı, belirtilen tarihlerde tahliye edeceğimi beyan eder, tahliyenin gecikmesi durumunda kiraya verenin ortaya çıkacak zararlarını karşılayacağımı taahhüt ederim.

Kiracı (Taahhüt Eden)

                                                                                                                                           İmza

 

Tahliye taahhütnamesine dayanarak dava açmak, icra takibi başlatmak, dava sürecini takip etmek, alanında uzman avukatlarımız tarafından danışmanlık almak için aşağıdaki numarayla iletişime geçebilirsiniz.

 

İLETİŞİM NUMARASI: (0312) 666 08 43

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Benzer Makale
KAMU İHALE HUKUKUNDA SÜRELER

KAMU İHALE HUKUKUNDA SÜRELER konusu hakkında herşey için makalemizi okuyun.

Devamı..
GENEL KOLLUK DİSİPLİN HUKUKU

GENEL KOLLUK DİSİPLİN HUKUKU konusu hakkında herşey için makalemizi okuyun.

Devamı..
ATAMA İPTAL DAVALARI

ATAMA İPTAL DAVALARI konusu hakkında herşey için makalemizi okuyun.

Devamı..